(2016)
Quasi-continuous fermentation in a reverse-flow diafiltration bioreactor.
Biochemical Engineering Journal 91,
265-275.

Dr. Lars Regestein
Biotechnikum · Leiter Forschergruppe HoWi Biotechnikum · Stellvertretender Abteilungsleiter +49 3641 532-1279 lars.regestein@leibniz-hki.deCurriculum vitae
Forschungsschwerpunkte
- Entwicklung von Online-Messverfahren (bspw. Reaktorkalorimetrie) zur detaillierten Charakterisierung biotechnologischer Prozesse
- Kultivierung von (hoch-)viskosen biologischen Systemen zur Herstellung von Biopolymeren
- Etablierung und Regelung von mikrobiellen Mischkulturen
Wissenschaftlicher Werdegang
Seit 12/2017 | Stellvertretender Abteilungsleiter Biotechnikum, Leibniz Institut für Naturstoff-Forschung und Infektionsbiologie, (HKI) Jena |
2015 - 2017 | Oberingenieur, Aachener Verfahrenstechnik – Lehrstuhl für Bioverfahrenstechnik, RWTH Aachen |
2014 – 2015 | Forschungsaufenthalt als Research Professor Western University, London, Ontario, Kanada |
2012 - 2014 | Leitender wissenschaftlicher Angestellter (Oberingenieur) Aachener Verfahrenstechnik, RWTH Aachen |
2007 – 2011 | Promotion, RWTH Aachen University |
2000 – 2007 | Diplomstudium der Verarbeitungs- und Verfahrenstechnik, TU Dresden |
Auszeichnungen · Ämter · wissenschaftliche Aktivitäten
2014 - 2015 | Theodore von Kármán Fellowship (RWTH Aachen University) |
2014 - 2015 | Western Fellowship(Western University, London, Ontario) |
Seit 2017 | Zukunftsforum Biotechnologie (DECHEMA) |
Seit 2014 | BioFuelNet Canada |
Seit 2007 | Netzwerk Bioverfahrenstechnik Dresden e. V. |
Themenfelder
Publikationen
(2016)
Correlation for the maximum oxygen transfer capacity in shake flasks for a wide range of operating conditions and for different culture media.
Biochemical Engineering Journal 109,
228-235.
(2016)
Testing plasmid stability of Escherichia coli using the Continuously Operated Shaken BIOreactor System.
Biotechnol Prog 32(6),
1418-1425.
(2016)
Online in situ viscosity determination in stirred tank reactors by measurement of the heat transfer capacity
Chemical Engineering Science 152,
116-126.
(2015)
Online monitoring of fermentation processes via non-invasive low-field NMR.
Biotechnol Bioeng 112(9),
1810-1821.
(2015)
Impact of butyric acid on butanol formation by Clostridium pasteurianum.
Bioresour Technol 196,
153-159.
(2015)
Parallel use of shake flask and microtiter plate online measuring devices (RAMOS and BioLector) reduces the number of experiments in laboratory-scale stirred tank bioreactors.
J Biol Eng 9,
9.
(2014)
In situ product recovery of single-chain antibodies in a membrane bioreactor.
Biotechnol Bioeng 111(8),
1566-1576.
(2014)
Quasi-continuous fermentation in a reverse-flow diafiltration bioreactor
Biochemical Engineering Journal 91,
265-275.
(2014)
In situ cell retention of a CHO culture by a reverse-flow diafiltration membrane bioreactor.
Biotechnol Prog 30(6),
1348-1355.